L’aprenentatge i el desenvolupament dels infants es nodreix de les relacions amb el seu entorn. Es produeix un cercle continuat d’interaccions, respostes, demandes i d’un seguit de processos interns que van dotant els més petits de recursos, habilitats, experiències i coneixements per afrontar i gaudir dels reptes diaris en un procés d’aprenentatge continu.
A vegades sembla que quan un nen juga no està aprenent res, però la veritat és que … està aprenent a aprendre
A. Jean Ayres. Extracte del llibre: “La integración sensorial en los niños”
A ENLAIRA’T: Teràpia Ocupacional Infantil volem acompanyar a les famílies i infants en el seu procés de creixement i empoderament per tal d’assolir els recursos, les experiències i els aprenentatges necessaris per poder dur a terme les seves activitats diàries amb autonomia, significat i satisfacció.
Oferim atenció i acompanyament a les famílies amb infants, des del naixement fins l’adolescència, adaptant el context i l’enfocament de la intervenció a cada franja d’edat i maduració.
La intervenció està dirigida a famílies amb nadons, infants i/o adolescents que presentin:
- Retard maduratiu, dificultats en l’adquisició d’habilitats i aprenentatges, alteracions posturals i de to muscular, dificultats per concentrar-se i organitzar-se, en el joc i/o en les relacions socials, manca d’autonomia i/o participació en les activitats d’autocura i rutines diàries.
- Diagnòstics que interfereixin en el seu desenvolupament i participació diària: trastorn per dèficit d’atenció (amb/sense hiperactivitat), trastorn generalitzat del desenvolupament (TEA,…), trastorn del desenvolupament de la coordinació, paràlisi cerebral infantil, hemiparèsia, dany cerebral adquirit, disfunció en la integració sensorial, dispràxia, síndromes genètics.
Emprant una metodologia a través del JOC, sent la base dels aprenentatges en la primera infància i, a través del treball centrat en l’adquisició de les habilitats RELACIONALS, de GESTIÓ EMOCIONAL i d’AUTONOMIA necessàries per fomentar la PARTICIPACIÓ SOCIAL en l’adolescència.
COM SABER SI REALITZAR UNA CONSULTA?
Signes o comportaments que poden suggerir una valoració de Teràpia Ocupacional:
Dificultats en l’adquisició d’habilitats motrius: retard en gateig/caminar, anar en bicicleta, ritmes i coordinació, ús de la pilota, salts, enfilar-se, pujar/baixar escales …
Poca destresa manual: escriptura i traç, tamany i orientació de les lletres, lligar-se les sabates, cordar botons, ús de coberts.
Dificultats en l’adquisició d’aprenentatges acadèmics: procés de lectoescriptura, raonament matemàtic, …
Dificultats per aprendre tasques noves, per seguir instruccions, lentitud en l’adquisició d’hàbits diaris, …
Poca tolerància als canvis, frustració alta, poca acceptació de límits, …
Molèstia i/o rebuig de certes robes, a ser tocat, no voler embrutar-se.
Molèstia o rebuig en ambients amb molt soroll o molta gent.
Selectivitat alimentària, trastorns de la conducta alimentària.
Inquietud motriu, dificultats per romandre a la cadira, saltar d’una activitat a una altra amb facilitat.
Dificultats per concentrar-se, de fàcil distractibilitat.
Dificultats per fer amics i/o per gestionar els petits conflictes amb iguals, mostrar-se sensible a les crítiques, insegur/a, contingut/da.